Der kan være en del debat om, hvorvidt noget er en ”rigtig” sport. Udøverne vil oftest sige ja, mens andre kan have en anden mening. Bil ræs er en af de aktiviteter, der ofte ses som ikke at være en rigtig sport – man sidder jo bare i bilen og kører rundt. Den holdning stammer fra, at noget skal være fysisk hårdt og udmattende, og kræve meget dygtiggørelse, for at være en sport. Hvis det er kriterierne, lever bil ræs op til dem – men dem, der ser på fra sidelinjen, ved ikke altid hvordan det egentlig er at deltage. Her er fire grund til, at bil ræs er en rigtig sport.

  1. Det er hårdt at køre ræs

Man sidder ikke bare i bilen og drejer rattet, som man gør når man kører til arbejde om morgenen. Når man kører ræs går det rigtig hurtigt, og man skal tage lynhurtige beslutninger om, hvornår man drejer og hvordan, om man lægger sig ud eller bliver i inderbanen, hvornår man overhaler. Det er fysisk hårdt at holde bilen, når man drejer i høj fart, og samtidig skal gøre det præcist. Udøverne skal ikke kun øve sig i de fine teknikker bag at styre bilen, de skal også bruge styrketræning og andre træningsformer, samt spise på den rigtige måde, for at blive klar til den fysiske del af løbet. Desuden er det mentalt udfordrende at køre – hurtige beslutninger samt faren forbundet med at køre på den måde gør, at man skal bruge rigtig meget koncentration igennem løbene.

  1. Der er store præmier at vinde

Der holdes grand prix ræs og andre konkurrencer, hvor præmierne er skyhøje. For professionelle kørere er det ikke bare en sport, det er en livsstil og et job. At vinde de store præmier er svært, men det er der, berømmelsen er. Bil ræs er også populært at se i fjernsynet, især de store løb, hvor deltagerne netop kan vinde kæmpe præmiesummer. Det kræver også en del penge at deltage – biler er i forvejen ikke billige, og træning og udstyr gør det kun endnu dyrere. Der er en masse penge på spil.

  1. Det tager år at blive god

car racing cars

Man sætter sig ikke bare ind i en bil og kører ræs. Det tager mange års træning at blive god, og blive i stand til at gøre det forsvarligt – men der sker selvfølgelig altid ulykker. Bil ræs er en højrisiko sport, en ekstremsport. Og udøverne tager træningen og sikkerheden meget seriøst. Det er både deres eget og de andre deltageres liv, der er på spil, når de kører – og hvis de ikke passer på hinanden og er gode nok til at køre et fair løb, kan alle komme til skade. Selvfølgelig skal det gå hurtigt, men teknikken er det, der gør, at det tager så lang tid at lære og blive god til.

  1. Udøvere og fans er dedikerede

Både dem, der deltager, og dem, der kigger på, er dedikerede – de følger med i sporten, hepper på favoritterne og støtter hinanden. Deltagerne holder af deres fans, og gør det, de elsker – at køre ræs.